Siirry sisältöön
Ota yhteyttä

Ilmalämpöpumpun perusteet – mikä se on ja miten se toimii?

Ilmalämpöpumpun perusteet – mikä se on ja miten se toimii?

Ilmalämpöpumppu on energiatehokas lämmitysjärjestelmä, joka siirtää lämpöenergiaa ulkoilmasta sisätiloihin. Sen suosio Suomessa on kasvanut huimasti, sillä se sopii erinomaisesti sekä lämmitykseen että viilennykseen vaihtelevassa ilmastossamme. Jopa talvipakkasilla ulkoilmasta löytyy lämpöenergiaa, joka voidaan hyödyntää ilmalämpöpumpun avulla. Suomessa on asennettu jo yli 1,5 miljoonaa ilmalämpöpumppua, ja vuosittain niitä asennetaan noin 100 000 lisää. (SULPU Ry:n tiedote)

Ilmalämpöpumpun osat

Sisäyksikkö on ilmalämpöpumpun osa, joka asennetaan talon sisätiloihin, usein katonrajaan. Kansankielellä ilmalämpöpumppu viittaa usein juuri sisäyksikköön, joka puhaltaa sisätiloihin joko kylmää tai lämmintä ilmaa. Sisäyksikköä hallitaan pumpun mukana tulevalla kaukosäätimellä.

Ulkoyksikkö sijaitsee talon ulkoseinällä. Sen tehtävänä on kerätä ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa ja siirtää sitä sisätilaan kompressorin ja kylmäainetta hyödyntävän teknologian avulla. Ulkoyksikön sijainnilla ja asennuksella on suuri merkitys laitteen energiatehokkuuden ja kestävyyden kannalta.

Kuinka ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumppu hyödyntää kylmäainetta, joka kiertää ulkoyksikön ja sisäyksikön välillä. Talvella kylmäaine sitoo itseensä ulkoilman lämpöenergiaa ja vapauttaa energian sisätiloihin lämmön muodossa. Kesällä toiminta kääntyy päinvastaiseksi: kylmäaine siirtää sisätilojen lämpöenergiaa ulos, täten viilentäen huoneilmaa. Tämä toimintamalli tekee ilmalämpöpumpusta erittäin monipuolisen ja energiatehokkaan ratkaisun Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin.

Ilmalämpöpumppua voidaan käyttää ainoana lämmönlähteenä esimerkiksi pienissä tiloissa ja leudoissa ilmastoissa. Parhaimmillaan ilmalämpöpumppu kuitenkin toimii täydentävänä järjestelmänä muiden lämmitysmuotojen, kuten suoran sähkölämmityksen, öljylämmityksen tai takan rinnalla. Lisäksi ilmalämpöpumpulla voi tasaisesti levittää muiden lämmönlähteiden tuottamaa lämpöä kaikkialle taloon.

Käyttö – Näin säästät sähkölaskussa ilmalämpöpumpulla!

Oikein mitoitettu ja sijoitettu ilmalämpöpumppu voi vähentää talon lämmityskustannuksia jopa 50 %. Korkean lämpökertoimen ansiosta ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää ensisijaisena lämmönlähteenä. Sähköpattereiden termostaatit kannattaa säätää niin, että ne toimivat vasta, kun ulkolämpötila laskee alle pumpun toimintarajojen. Näin suurin osa lämmityksestä saadaan energiatehokkaasta ilmalämpöpumpusta, mikä maksimoi säästöt sähkölaskussa.

Energiatehokkuus

Ilmalämpöpumput ovat erittäin energiatehokkaita. Parhaimmillaan niiden lämpökerroin voi olla yli viisi, mikä tarkoittaa, että yksi yksikkö energiaa tuottaa jopa viisinkertaisen määrän lämpöä. Tämä tekee ilmalämpöpumpuista taloudellisen ja energiatehokkaan vaihtoehdon kodin lämmitykseen ja viilennykseen.

Pyydä ilmainen tarjous ilmalämpöpumpusta! 

Ilmalämpöpumppu on kustannustehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu, joka sopii erinomaisesti Suomen vaihtelevaan ilmastoon. Oikein asennettuna ja huollettuna se palvelee sinua vuodesta toiseen, lisäten asumismukavuutta ja vähentää energiakustannuksia.

Pyydä ilmainen tarjous jo tänään! Asiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan sopivimman ilmalämpöpumpun ja tarjoavat ammattimaisen asennuksen, joka takaa laitteen parhaan mahdollisen hyödyn. Kauttamme saat myös rahoituksen investoinnille.